DJI introducerer Zenmuse X5 til Inspire 1

Så trækker DJI fra konkurrenterne.

 

DJI præsenterede på Interdrone messen i Las Vegas i sidste uge, en opgradering til kameraet på Inspire 1 i form af Zenmuse X5 og X5R som er det første Micro Four Thirds (MFT) kamera designet til droner.

 

X5 og X5R har en sensor der er op til 8 gange større end kameraet på X3 der følger med som standard til Inspire 1 og er dermed en hel del større end hvad du ellers kan finde på droner i denne størrelse.

 

DJI’s præsentation af X5-serien:

 

 

X5 og X5R kan begge optage 4K video og 16MP fotos og kameraet er kompatibelt med andre Micro Four Third objektiver ved lanceringen: DJI’s egen MFT 15mm f/1.7 ASPH, Panasonic’s 15mm f/1.7 og Olympus 12mm f/2.0 samt Olympus 17mm f/1.8.

 

Selvom kameraet er kompatibelt med andre MFT objektiver, skal du ikke forvente at alle objektiver kan anvendes. Når objektivet monteres, læser gimbalen dens profil og justerer efter den vægt objektivet har. Så hvis kameraet ikke kan læse profilen kan man risikere at gimbalen overbelastes. Derudover er der objektivets fysiske størrelse at tage hensyn til.

 

MFT Objektiv - f/1.7

MFT Objektiv – f/1.7

 

Fokus og blænde kan nu justeres via den tilhørende GO app eller man kan senere købe et “Follow Focus” system som ekstra udstyr.

 

Sensoren har 2x crop når du skyder i 1080p og 2.3x crop i 4K – hvilket er samme faktor som for Panasonics GH4.

X5

X5 – 526 gr

Kameraerne på X5 og X5R er det samme, og har ny 13 stops dynamisk rækkevide (mod X3’s 8 stop), men X5R har også mulighed for at skyde i D-Log, en flad farveprofil, mens det skyder i Lossless CinemaDNG RAW 4K med en datarate på helt op til 2.4Gbps! De enorme filer kræver da også noget ekstra, og derfor følger der en 512GB SSD med der er monteret over kameraet. Disken har plads til ca. 30 minutters optagelse i højeste kvalitet.

 

Begge kameraer kan optage .mp4 og .mov og tage fotos i JPG og DNG. X5 optager video i 8 bit med 4:2:0 chroma subsampling i en noget skuffende 60Mbps, mens X5R som nævnt kan optage Lossless RAW i 10 bit med 4:4:4. Så i X5R er det helt sikkert noget for den professionelle, dog med de øget udfordringer der er i krav til din pc og den enorme mængde plads de filer kræver.

 

X5R kameraet kan også skyde HD i 60fps med en maximum datarate på 1.2Gbps. Samtidig kan X5R optage komprimeret H.264 til det indbyggede SD kort. Du kan også bruge en farveprofil på H.264 filerne, så dine proxyfiler kan efterligne looket af dine færdig color grading.

 

ISO er for begge kameraer udvidet og dækker nu fra 100 til 25600.

 

X5R

X5R – 583 gr

 

DJI nævner at deres gimbal til X5-serien er én af de mest stabile, og at der ikke findes andet til sammenligning til platforme af denne størrelse.

 

Inspire 1 flyves som før med ét batteri, men med en reduceret flyvetid på 2-3 minutter for X5 og 4-5 minutter for X5R. Som altid skal de oplyste flyvetider tages med at gran salt. Alle kameraindstillinger er indbygget i DJI’s GO app hvor det nu er muligt at ændre blænde, fokus, ISO, hvidbalance og lukkertid fra jorden. Derudover kan du stadig afspille dine optagelser i app’en mens dronen stadig er i luften så du kan se om du skal tage et skud om.

 

Med lanceringen af X5R følger også en ny software “CineLight” som giver mulighed for redigering af proxy filer inden CinemaDNG filerne konverteres til ProRes, CinemaDNG eller TIFF.

 

Zenmuse X5 kan forudbestilles hos DJI for EUR 2.459,-. Prisen inkluderer DJI’s MFT 15mm f/1.7 ASPH objektiv og de forventes afsendt i slutningen af september. Dertil skal du betale EUR 99,- for en ny vibrationsplade til at montere gimbal/kamera på dronen.

 

X5 kan også købes samlet med en ny Inspire 1 Pro til EUR 4.999,-,

 

Zenmuse X5R forventes klar til salg i 4. kvartal af 2015 for en endnu ukendt pris, men forvent at den vil ligge omkring USD 5.500,-.

 

Den nye vibrationsplade til montering af X5/X5R er kompatibel med X3-kameraet, så du kan let skifte hvis du ønsker det.

 

Vi har bestilt en X5 og vender tilbage med en grundig gennemgang af den så snart vi modtager den.

 

Har du bestilt, eller overvejer du at købe en X5 eller X5R?