Hvad er reglerne for at medbringe sin Drone på flyrejser?

Så er sommeren endelig ved at nærme sig, sommerferier bookes, og mange overvejer helt sikkert at medbringe deres drone på ferien for at få taget nogle anderledes feriebilleder men er måske lidt usikker på om dronen kan medbringes som håndbagage eller skal checkes ind som bagage på flyrejsen og hvordan reglerne egentlig er?

 

I de fleste lande vil det ikke være noget problem at medbringe droner over grænsen, men der er lande der har regler for droneflyvning der potentielt kan ødelægge dine ferieplaner for at optage en lækker ferievideo med din drone langs strandkanten. Derudover skal du være opmærksom på, at mange stadig ser en drone som et instrument til masseovervågning, og vi er heller ikke noget dertil hvor det er et helt normalt syn at se en drone i håndbagagen i en lufthavn.

 

For at hjælpe dig med at få et overblik har vi samlet regler og erfaringer andre dronepiloter i udlandet.

 

I de fleste lande er det ikke ulovligt at flyve med droner, men man bør kontrollere reglerne med de lokale myndigheder før man tager afsted for at undgå overraskelser. Men det betyder heller ikke altid at du undgår problemer.

siger DJI’s Director of Aerial Imaging, Eric Cheng DJI. “Jeg blev nødt til at betale told på Bahamas (som viste sig at være ulovligt indkrævet da jeg arbejdede for deres Tourist Board). Jeg var reelt fanget og blev nødt til at betale for at komme ind”.

 

Så det at have kendskab til love og regler garanterer altså ikke at du undgår forhindringer.

 

Dronefotograf Julian Cohen har medbragt sine droner til Thailand, Sydafrika, New Zealand, Australia, Singapore og Indonesien m.v. Han har kun oplevet problemer i Abu Dabi.

“De var meget professionelle omkring det. De beholdt dronen i tolden, gav mig en kvittering for den, og returnerede den uden problemer da jeg rejste ud igen et par dage senere”. Grunden til det var, at droner var ulovlige der.

 

Det er selvfølgelig godt at høre at han fik sin drone retur, men det er måske også værd at bemærke at droner først blev forbudt i Abu Dabi i marts i år.

“Jeg er aldrig blevet spurgt af sikkerhedspersonale i lufthavne om mine batterier som jeg altid medbringer i en brandsikker Li-Po pose i håndbagagen”, siger Cohen. “Men jeg har dog haft én lang samtale med en sikkerhedsvagt som selv havde købt en drone til at hjælpe ham med fiskeri. Jeg fortalte ham, at han hellere måtte købe to hvis han skulle flyve over vand fordi den på et eller andet tidspunkt ville ende i havet – det har jeg selv dårlige erfaringer med”.

 

Det er altid opmuntrende når myndighedspersoner spørger ind til droner af nysgerrighed i stedet for mistro. Det er endnu bedre at det ser ud til at det er blevet en mere udbredt holdning at man accepterer droner på flyrejser.

 

Der er ikke regler for om selve dronen skal medbringes som håndbagage eller checkes ind, så det endnu helt op til dig og størrelsen på din drone – og naturligvis om du har en egnet transportkasse til den. Du skal ikke regne med at den bliver behandlet anderledes end andre kufferter så den skal kunne tåle godt med stød og slag.

 

Skal du medbringe drone batterier på din flyrejse er der helt særlige regler herfor. Li-Po batterier kan udvikle meget voldsom varme og brand hvis de punkteres og kan derfor potentielt være til fare for flysikkerheden og må derfor aldrig checkes ind i bagagen.

 

Stort set alle droner benytter Li-Po batterier og her er reglerne flg.:

– Li-Po batterier skal ALTID medbringes som håndbage
– Li-Po batterier (op til 160 Wh) – du må max. medbringe 2 stk.
– Li-Po batterier (op til 100 Wh) – du må medbringe ubegrænset antal
– batterierne skal pakkes i original indpakning eller lignende beskyttende materiale.

Det er altså ikke at krav, men en rigtig god ide at medbringe batterierne i brandsikre Li-Po poser. Det viser også personalet at du har sat dig ind i sikkerheden omkring flyvning med Li-Po batterier og tager det seriøst. Print evt. IATA’s regler for flyrejse med Li-Po batterier (PDF) ud og medbring til sikkerhedspersonalet som ofte ikke kender til reglerne og måske vil stoppe dig fra at rejse med dem.

 

Det skulle ikke overraske om der bliver lavet en mere ensartet procedure for at tage en drone gennem et sikkerhedscheck i en lufthavn. Men indtil da ser det ud til at du kan medbringe din drone på din flyrejse og på din ferie….hvis du kan få plads i bagagen.

 

Hvad er dine erfaringer med at medbringe en drone på en flyrejse og filme i udlandet?