Guide til det Bedste Luftvideo Udstyr i 2014

2014 har været et fantastisk år for aerial/drone fotografering og video og vi har samlet en liste med årets bedste produkter der vil appellere til piloter og fotografer på alle niveauer.

Dronevideo og dronefoto industrien har virkelig lettet i år med mange forbedringer, muligheder og udvikling af nye koncepter. Der har været fremskridt i 3-akset gimbals der giver roligere optagelser, nye dronedesigns der giver mere kontrol og fleksibilitet for at få de “umulige” skud, forbedrede kameraer som GoPro HERO4 Black, Blackmagic Design Pocket Cinema Camera og Panasonics GH4 DSLR og meget mere for brugere på alle stadier af flyvning og fotografering.

Men lad os komme i gang. Se hele vores liste over 2014’s bedste udstyr til dronevideo og fotografering her:

 

For overskuelighedens skyld har vi opdelt listen i INTRO MODELLER (perfekt begynder udstyr), RTF (Ready To Fly), AVANCEREDE QUADS (for de erfarne og professionelle) og X-FRAMES, HEX og OCTOS (de professionelle droner til tungt udstyr).

I hver kategori er der kun eksempler på droner der kan bruges til foto eller video.

 

1. INTRO MODELLER

 

En klasse med mange små fantastiske modeller der reelt også kan bruges som træning for de større udgaver af droner. Eftersom disse intromodeller for det meste kun kan flyve i gyro-stabiliseret manuel mode, og ikke har GPS indbygget, hjælper de dig med at få erfaring med kontrol og orientering af dronen. Alle modellerne her, har en eller anden form for FPV (First Person View) funktion med indbygget kamera. Og så er de bare rigtigt sjove at flyve med – for alle aldersklasser.

 

Hubsan H107D FPV X4 Mini RTF Quadcopter

Hubsan 170

Hubsan 170

 

Hvis du kigger på sider som Amazon, kan du finde 1000-vis af quads for under 1.000 kr. Der er massere af mini quads der er mere responsive og har længere flyvetid end ham her, men vi anbefaler at du anskaffer en til at øve med derhjemme. Den vil hjælpe dig med at lære at kontrollere, orientere og flyve en drone og den er forholdsvis stærk i forhold til styrt. Propeller er billige, og dem får du brug for – ligesådan med LiPo batterier hertil. Men regn ikke med at FPV er specielt god eller at video er i nogen særlig god kvalitet. Bare så du ikke bliver skuffet. Men sjov, det er den. Du kan finde den på Amazon for 180 USD.

 

 

Blade Nano QX FPV RTF med SAFE

Blade Nano QX FPV RTF

Blade Nano QX FPV RTF

 

Mini – men utrolig stor. Denne Blade er et mere avanceret “legetøj” som giver mulighed for at bruge en almindelig controller som en Spektrum DX7 og virkelig lære at flyve med en mere professionel controller. Denne model har også FPV med on-board kamera så du kan også flyve med googles som Fat Shark Teleport V4. Ikke så billig som Hubsan, men det er en mini quad, og dine styrt vil gøre meget mindre skade på den eller andet i forhold til en større drone.

 

Parrot AR.Drone 2.0

Parrot AR.Drone 2.0

Parrot AR.Drone 2.0

 

Parrot’s AR.Drone 2.0 er stadig i “legetøjs” kategorien, men har nogle ret fede features og er større end en Mini quad. Du bruger ikke en almindelig controller, men en tablet/smartphone som iPad eller iPhone (virker også til Android) via en app du downloader. Den har indbygget kamera som lader dig se din FPV på din enhed med onscreen navigations data. Streamet 720p 30fps video i H.264 format kan optages direkte på din enhed eller til et USB stik. Video og fotos kan uploades direkte fra din enhed til nettet. Det gør en AR.Drone ret brugbar til dokumentere begivenheder live.

 

Parrot Bebop Drone (+Skycontroller)

Parrot Bebop

Parrot Bebop

 

Parrot har lanceret det der først hed AR.Drone 3.0, men som nu er omdøbt til Bepob Drone, som virker på samme måde med en app som AR.Drone 2.0 ovenover,, men også med den nye Skycontroller som giver dig kontrol joysticks på siden af din iPad som du monterer i midten, plus en wi-fi extender der giver øget rækkevidde. Denne drone er ikke så stor som sin forgænger og har indbygget HD 1080p kamera, som indvendigt er stabiliseret på en 3-akset gyro, og leverer 14 MP fotos. Den nye app giver også flere muligheder som GPS ruteplanlægning og med Freeflight 3.0 app’en frigives yderligere avanceret kontrolmuligheder. Den er på grænsen til ikke længere at være et “legetøj” og nærmer sig en prosumer drone kategori. Men det er fedt at se hvor lang teknologien breder sig nedad. Bebop Dronen skulle være klar til levering her i december.

 

2. RTF (Ready To Fly) – Standard Quadcopters

 

DJI Phantom 2 Vision+

DJI Phantom 2 Vision+

DJI Phantom 2 Vision+

 

DJI’s Phantom seriens seneste skud på stammen, er Vision+ som er en all-in-one pakke med quadcopter, controller, Wi-Fi Extender og indbygget HD kamera på 3-akset gimbal for super stabil video. Alt hvad du behøver er din smartphone eller tablet for at styre kameraet og lave forskellige indstillinger på dronen. Flyvetiden er oplyst til 20-25 min. men forvent mindre hvis du flyver i let blæst eller laver andet end at hænge stille. Den har RHT (Return To Home) som i teorien vil sørge for at din dyre drone vender hjem hvis du mister signalet til den eller hvis den er ved at løbe tør for batteri. I så fald vil den flyve hjem og autolande fra sit take-off point. Det virker – næsten – altid. Fås lige nu for 7.800 kr. i Dronebutikken.

 

Blade 350 QX2

Blade 350 QX2

Blade 350 QX2

 

Måske er Blade 350 QX2 et bedre førstegangs køb i denne kategori end DJI’s modeller. Den er ihvertfald designet til nye piloter som vil have deres GoPro i luften uden at skulle bekymre sig for meget om hvad banken siger til ideen med at hooke et dyrt GoPro på en drone og flyve afsted. Den bruger en APM controller (3DR) og har et 3000mAh LiPo batteri for flyvetid på op til 20 minutter. I standard udgaven medfølger en Spektrum DX4 transmitter i et RTF kit. Det er muligt at få andre konfigurationer, herunder Blade 350 QX2 AP som inkluderer en Blade GB 200 2-akset gimbal og et E-flite C-G01 HD FPV kamera, som har samme formfaktor som et GoPro, men med noget ringere specifikationer.

Du kan også montere et GoPro på denne gimbal hvis du vil. Men 350 QX2 AP med kamera inkluderer indbygget FPV og giver mulighed for at bruge din smartphone app til at kontrollere kameraet og få FPV fra kameraet.

 

DJI Phantom 2 (med H3-3D 3-akset gimbal til GoPro)

DJI Phantom 2 med Zenmuse og Gopro

DJI Phantom 2 med Zenmuse og Gopro

 

Phantom 2 med Zenmuse H3-3D gimbal til GoPro giver dig en rigtig solid prosumer løsning for luftvideo. Modellen bruger samme ramme som Phantom 2 Vision+ og en opdateret tilt til gimbalen og et nyt anti-statisk digitalt kompas sørger for bedre præcision, og flyvetiden burde give op til 25 minutters mulighed for at dit GoPro HERO3, 3+ eller HERO4 Black får nogle gode skud. Den kan bestilles samlet RTF (Ready To Fly) du skal blot oplade batteriet og sætte det i, skrue propellerne på og take-off. Må vi kraftigt anbefale RTM – Read The Manual – ellers er det kun et spørgsmål om tid inden du styrter. Det skal siges, at H3-3D gimbal er bygget og kalibreret til GoPro HeRO3, men vi flyver med GoPro HERO4 Black (som er ca. 15 gr tungere end HERO3+) uden at det har givet anledning til problemer med overbelastede gimbal motorer eller andet. Men du vil måske få en anden oplevelse ud af det.

Hvis du vil flyve uden gimbal, fx. hvis du vil bruge dit GoPro til at tage fotos, kan du også købe denne udgave i en basis konfiguration.

Tillægsudstyr er Lightbridge HD FPV, IOSD Mini Flight Data Controller eller du kan bruge en iPad Ground Station App for at sætte flyvepunkter, lave flyveplan og meget mere.

 

3DR IRIS+

3DR IRIS+

3DR IRIS+

 

Den lige lancerede 3DR IRIS+ er den seneste opdatering fra firmaet og er deres entry-level quadcopter. Dette er et firma som Sir Richard Branson har valgt at smide penge i, og som har hyret den tidligere chef for DJI USA, Colin Guinn, til at lede deres marketing team og skubbe deres prosumer hardware fremad så det skal blive spændende at følge deres videre færd. IRIS+ er den først hest ude af boksen med mange opdaterede features: den kan flyves med og uden kamera, der kan monteres en Taro T2 2-akset gimbal til et GoPro. Den er en sand RTF (Ready To Fly) – bare oplad batteriet, skru propellerne på og du er klar. Åh…og husk igen: RTM – Read The Manual.

3DR IRIS+ har også en Pixhawk Autopilot Flight Controller, som sørger for manuelt kontrolleret flyvning via GPS, ligesom deres berømte “Follow Me” mode, som sørger at din flyvende robot følger dine bevægelser, så du endelig selv kan få filmet dine udendørs eskapader – uden andres hjælp. Nu kan du endelig vise drengene dine fede styrt og ikke bare fortælle om dem. Softwaren giver mulighed for at opsætte “missioner” (flyveruter) hvor den automatisk tager fotos og video og flyvedata undervejs.

 

SteadiDrone FLARE

SteadiDrone FLARE

SteadiDrone FLARE

 

Som en af de store quadcopter designs i denne kategori, har SteadiDrone FLARE en sammenklappelig ramme og aftageligt landingsstel for et gøre transport lettere. Derudover har den en frontmonteret gimbal (så du ikke får landingsstellet med i dine skud), og en 3DR Pixhawk GPS Flight Controller som giver dig alle de features som en 3DR drone tilbyder. Som efterfølger til SteadiDrone QU4D, er den nydesignede FLARE med karbonfiber ramme, arme og landingsstel, med en stødsikker plastikskal som topcover over elektronikken ligesom den også beskytter mod støv og fugt.

Gimbal’en kan også tilpasses flere forskellige GoPro modeller og andre kompaktkameraer og har 180-graders vertikal bevægelse (90-grader op og ned), og er monteret på et støddæmpet karbonfiber system. Den kan også let ændres – eller bestilles – til et X8 design med modsatrettede motorer på hver arm. Selvom om FLARE er større end de fleste andre konkurrende quadcopters på markedet, vil dens 12″ propeller, kraftige motorer og en ESC controller forsynet med et 5200 mAh 4S LiPo battery giver dig omkring 15-20 minutters flyvetid når den er lastet. Komplet med en 16 kanals FRSky Taranis transmitter radio med indbygget telemetri, er SteadiDrone FLARE den dyreste quadcopter i denne kategori, men den er en pålidelig og solidt bygget med gode komponenter og udvidelsesmuligheder, så den er helt sikkert i den mere professionelle ende af kategorien.

 

3. AVANCEREDE QUADS

 

3D Robotics X8+

3D Robotics X8+

3D Robotics X8+

 

Med en løftekapacitet på 800 gram, er 3DR X8+ en ultra stabil drone som har den indbyggede sikkerhed, at hvis én motor skulle sætte ud så kan den stadig lande sikkert da den har to motorer på hver arm. Med den nyligt opdaterede hardware og elektronik, can X8+ flyve fuldt lastet i ca. 15 minutter, og kan i høj grad konfigureres efter dine ønsker – herunder med et 10.000 mAh LiPo battery, Pixhawk v. 2.4.5 GPS Flight Controller, eller en gimbal, FPV system og GoPro med en professionel kuffert til.

 

DJI Inspire 1

DJI Inspire 1

DJI Inspire 1

 

Den nye DJI Inspire 1  quadcopter er en ny type drone, med en bevægelig ramme der løfter sine arme (og landingsstel) efter start hvilket giver uhindret 360-graders udsyn for kameraet under flyvning. Kameraet tager 12MP fotos og optager 4K 30fps video gennem et objektiv med lille forvrængning og god vidvinkel, naturligvis ophængt i 3-akset gimbal. Sensoren er 2.3″ sensor (som vi har hørt en fugl synge om, er produceret af Sony og meget magen til den brugt i GoPro HERO4 Black). Inspire 1 har også et “Vision Positioning System” – sensorer/kamera på undersiden – der giver den mulighed for at holde sin position ved flyvning indendørs.

Den kan tage fotos i Adobes DNG RAW format for bedst mulige kontrol i redigeringen. I lighed med DJI’s Phantom serie kan du styre kameraet via en app på din smartphone/tablet (både iOS og Android, men ikke Windows), men du har nu meget mere kontrol over diverse funktioner såsom autonom flyvning og mulighed for kortlægning. Du kan også betjene Inspire 1 med to operatører, der med hver sin kontroller, kan styre henholdsvis flyvningen og optagelse med kameraet. De første Inspire 1 er afsendt her i starten af december. Vi afventer en enhed til test, og når vi har den laver vi en gennemgående test af Inspire 1 og kameraet. Vi glæder os allerede.

Kameraet er i øvrigt udskifteligt, så vi kan blot håbe på at der så kommer et forbedret kamera og måske mulighed for at montere et GoPro i løbet af 2015. Fåes i Dronebutikken fra 22.800 kr.

 

UPDATE 22.12.14: En stor forhandler har fortalt os, at DJI har oplevet store problemer med Inspire 1’s kamera, med landingsstellet der vibrerer kraftigt samt med gimbal’en. Problemerne har været så store, at Inspire 1 jf. en kontakt hos DJI er forsinket og derfor tidligst sendes ud fra starten af januar. 

 

SteadiDrone MAVRIK

SteadiDrone MAVRIK

SteadiDrone MAVRIK

 

MAVRIK er en mellemstor X8 drone der kan skyde med større point-and-shoot kameraer. Den tilbyder et unikt design der gør den til en fornøjelse af flyve med hver dag. Fuldstændig autonom, intelligent flyvning giver mulighed for simpelt og effektivt at optage luftfoto og luftvideo, fra den blødeste videooptagelse til kortlægning og dataindsamling, landbrug, SAR, waypoint flyvning og endda en “Follow Me” funktion, alt styret fra 3DR’s Pixhawk Flight Controller. Så hvis du allerede har kendskab til IRIS+ vil denne drone være det næste naturlige skridt mod mere professionelle kameraer og tungere last.

Bortset fra GPS guides, fuld autonom flyvning, waypoint missioner etc., tilbyder MAVRIK deres “Rapid Deploy” design som giver mulighed for at sætte den hurtigt op uden brug af noget værktøj. Du klikker blot armene ud på plads og du er klar til at flyve. Andre funktioner er gimbal systemet med avanceret vibrationsdæmpning og de store gimbals der supporterer en række kameraer og anden last, og mulighed for at justere gimbals efter last og vægt. De tillader endda mulighed for at pege lige op. Vi håber at teste denne drone med Blackmagic Design Pocket Cinema kameraet indenfor de næste par måneder.

 

4. X-FRAMES, HEX og OCTOS

 

SteadiDrone X

SteadiDrone X

SteadiDrone X

 

Den nye SteadiDrone X løfter tungt og flyver langt. Med 60+ minutters flyvetid, og en lasteevne på godt over de 8 kg (med flyvetid reduceret ned til godt 20 minutter) giver SteadiDrone X fuld valuta for pengene. For over 70.000 kr. får du ramme, elektronik, motorer, flight controller, 3-akset gimbal system og mere. X kan også konfigureres som en X8 platform for mere stabilitet og brugbarhed for kommerciel brug.

Du kan let flyve med et DSLR eller andet HD kamera i denne klasse af droner. Som med alle SteadiDrone designs, kan X-rammen foldes tilbage hvilket gør at den kan transporteres uden at skulle skilles for meget ad mellem flyvninger.

 

DJI Spreading Wings S900 og S1000+

DJI Spreading Wings S1000+

DJI Spreading Wings S1000+

 

DJI’s Spreading Wings hex/octo rammer er nok blandt de mest populære og berømte af de store top-dollar tunge droner derude. DJI har brugt meget tid og research på at udvikle en stabil og pålidelig ramme, gimbal og elektroniske komponenter i disse droner.

S900 er i et Hex design og kan løfte op til 6,8 kg last, inklusiv Zenmuse’s gimbal og et 12.000 mAh LiPo batteri med en flyvetid på op til 18 minutter. Rammen kan klappes sammen og passer i en kuffert og det hele kan sættes op og klar til at flyve på få minutter. Den har også landingsstel der kan hæves for fuld 360-graders udsyn for kameraet.

S1000+ er en såkald octocopter, også med hævbart landingsstel og kan løfte helt op til 11 kg, så større gimbals og kameraer som Canons 5D MIII kan løftes for op til 15 minutters flyvning med et 15.000 mAh LiPo batteri. Hos Dronie.dk benytter vi denne model til vores professionelle opgaver. Med gimbal – og uden kamera og FPV og ekstra batterier etc. – koster de fra 30.000 kr og op.

Begge modellerne kan konfigureres  med dual-betjening – en operation til flyvning og en til kamera/gimbal-betjening.

 

CineDrones Cinema HL X8 “Red Epic” Kit

Cinedrones Cinema HL X8 "RED Epic" Kit

Cinedrones Cinema HL X8 “RED Epic” Kit

 

Den mest komplette og fuldstændige (og dyreste) løsning for luftfotografering og luftvideo fåes med CineDrones Cinema HL X8. Cinema er professionel hele vejen igennem, og løfter op til knap 7 kg med en Movix 3-akset gimbal og kan flyve med kameraer som RED Epic, Dragon 6K, FS 700, BMCC, 5D MIII, D800, C300 og flere.

Hvis du ser en drone på en professionel filmoptagelse, så er det sandsynligvis denne her, der tager skud fra stranden til yachten eller biljagter med eksplosioner. Cinema HL X8 får hvert fanget hvert sekund som du aldrig har set før. Det er seriøs filmoptagelse vi har at gøre med her.

CineDrones tilbyder nu også en komplet transformation fra drone til håndbåret gimbal på under 15 minutter, så du kan konvertere  din flyvende Movix gimbal til en håndholdt Movix gimbal og tage produktionen til et hidtil uset nyt niveau fra luft til jord. Priserne på disse droner ligger et godt stykke af den anden side af 100.000 kr – uden kameraer.

 

Hvad syntes du om udviklingen af droner i 2014? Har du købt én i år eller venter du til 2015? Lad os høre hvad du ønsker dig i kommentarerne herunder.