5 Projekter der Placerer Droner på Landkortet

Flere nye projekter er begyndt at samle den hastigt voksende datamængde der danner sig fra det stigende antal drone flyvninger vi ser i luftrummet.

Eftersom der ikke findes et “Motorregister for Droner” (endnu), har flere private hjemmesider set en mulighed for at komme i spil som informations-central ved at samle relevante data om drone flyvninger i stor målestok:

 

 

Dronestagram – Mens nogle bekymrer sig om privatlivets fred, forudser andre en verden hvor droner udvider vores kort information fra luften. Inspireret af den store sociale mediegigant Instagram – ihvertfald i navngivningen – har den franske hjemmeside Dronestagram lavet et netværk hvor drone piloter kan dele information og fotos for at “bygge et verdenskort set fra et fugle perspektiv”.

Brugere uploader deres bedste luftfoto og Dronestagram tildeler dem tags i kategorier som “urban, country, industrial, pro, amateur, sports”. Fotos og videoer med “drone crashes” finder du under “Crazy Stuff”.

Hver sommer afholder Dronestagram en konkurrence hvor der stemmes på årets bedste fotos. Du kan se nogle af de fantastiske drone fotos fra konkurrencen for 2014 her.

 

Travel by Drone – Efter du har logget på Travel by Drone, får du vist et kort over Europa dækket med røde prikker. Det har ikke noget med en bjergtrøje at gøre, men hver prik repræsenterer et sted hvor en drone har taget et foto eller video (lidt som Google Streetview fra luften).

Brugere kan dele drone-videoer fra YouTube og geo-tagge placeringen – deraf kortet. De fleste videoer er fra Tyskland og Italien og kun et par stykker er fra Danmark.

 

Humanitarian UAV Map – Dr. Patrick Meier (@patrickmeier) kiggede på “Travel by Drone” modellen og bemærkede at samme koncept havde potentiale til at blive brugt i situationer til uddeling af nødhjælp og redningsarbejde ved at indsamle geo-tagget drone videoer. Meier siger, at “Humanitarian UAV Map” (HUM) vil blive forbundet med Humanitarian UAV Network som er et “globalt netværk af professionelle, civile og ansvarlige amatør piloter der samler informationsdeling, koordinering og operativ sikkerhedsinformation for at støtte en bred vifte af nødhjælps arbejde”.

 

Mapbox – Med al den deling af informationer og det fokus der er på droner, er det helt sikkert en god ide at være sikker på at ens drone flyvning overholder flyvereglerne. Eller i mangel af regler på området, så i det mindste at man ikke overtræder andre regler. Mapbox har udviklet et særligt kort der “repræsenterer områder hvor der ikke tilrådes at flyve med droner på grund af restriktioner”. Kortet er kun gældende for USA hvor der er netop er kommet nye restriktioner mod flyvninger i beskyttede naturområder, ligesom lufthavne og militær baser naturligvis er markeret som no-fly zone på kortet.

 

Drones Made Easy – Støttet af Chris Andersen (3D Robotics) og Helen Greiner (CyPhy Works) har “Drones Made Easy” forsøgt at gøre 3D luftfotos billigere og lettere tilgængelige. Tjenesten “giver brugerne mulighed for nemt at uploade uredigerede fotos der kan behandles til høj kvalitets luftfoto eller til kort med geo-referencer der kan bruges til GIS programmer.”

Du kan støtte “Drones Made Easy” projektets Kickstarter kampagne hvor du også kan se deres video: