X5R 4K RAW – Tips, Tricks & Workflow

Efter snart 6 måneder med DJI’s X5R kamera (4K RAW) er vi ikke blevet mindre imponerede.

 

Kameraet er en voldsom opgradering både på performance – og workflow – i forhold til både X5 og naturligvis især X3. Overvejer du at købe DJI’s X5R 4K RAW kamera, er der dog flere ting du bør tage med i dine overvejelser.

 

Her er lang række tips & tricks vi har lært om DJI X5R 4K RAW kameraets workflow og redigering af 4K videomateriale generelt.

 

Lad os starte med en kort præsentation af kameraet:

https://vimeo.com/173150872

 

Hvis du skifter fra et X5 til X5R er der ikke så voldsomt meget nyt i selve brugen af kameraet, men er du hoppet fra en X3 (eller GoPro) og op til en X5R, er der rigtigt meget der pludselig ændrer sig.

 

VIDEOOPTAGELSE

I  modsætning til et GoPro eller X3 har du nu et “rigtigt” kamera i luften med alt hvad det indebærer af muligheder og udfordringer. X5R forudsætter, at du har godt kendskab til blænde, eksponering og lukketid for at få gode optagelser. Du kan ikke længere bare trykke på record-knappen og få skarpe skud i kassen.

 

Du skal selv sørge for at indstille din blænde og lukketid for at udnytte kameraet, og da du nu har flere blænder at vælge imellem, skal du sørge for at objektivet er kalibreret (på sædvanlig omstændig DJI vis), vælge manual fokus og fokusere på “infinity”. På den måde er du sikret optimal fokus og eksponering.

 

Vi anbefaler, at du kun skyder I Manual-mode, da der er eksempler på “exposure-flicker” (dvs. eksponering hopper op og ned) hvis du skyder i Shutter eller Aperture mode. Ikke hvad man burde forvente at et kamera i denne prisklasse, men DJI er helt klart bedre til droner end (kamera)software.

 

I Manual-mode har du selvfølgelig mere kontrol – og det vil de fleste professionelle alligevel også vælge – men det kræver som sagt en del kendskab til basale kamera indstillinger. X5R er IKKE et point-and-shoot kamera. Fordelen er naturligvis, at du har fuld kontrol over dine optagelser og kan få professionelt udseende skud med hjem.

 

X5R 512GB SSD

X5R 512GB SSD

 

X5R WORKFLOW (TID)

Påregn at alt ændrer sig i forhold til hvordan du tidligere har behandlet og redigeret dit videomateriale. Især hvor meget tid du skal bruge på redigering.

 

For det første optager DJI’s X5R 4K RAW til en SSD der kun kan fåes adgang til med DJI’s egen software. Som så mange andre producenter af professionelle videokameraer, er du inde i et lukket system.

 

For at kunne eksportere 4K RAW materialet fra SSD’en skal du benytte DJI’s egen software: CineLight (Mac), eller DJI Camera Exporter (Win). Med den medfølgende SSD-kortlæser skal du tilslutte den din pc/mac, åbne (og her 6 mdr. efter, stadig genstarte din maskine med SSD’en tilsluttet før den genkendes), og derefter eksportere 4K RAW materialet som optages som DNG-sekvenser. Det betyder, at hver frame i et videoklip reelt er et DNG-foto. 1 min. 4K RAW optagelse fylder ca. 12 GB!

 

Optagelserne kan eksporteres som DNG-sekvenser der genkendes af de fleste video-editorer (DaVinci Resolve, Adobe Premiere Pro mv. – men ikke FCP X). Du kan også gemme dem som ProRes. Eksport af DNG-sekvenser tager ca. 1:1, dvs. 30 min. optagelser tager ca. 30 min. at eksportere (på en hurtig maskine), mens eksport af ProRes filer nemt kan tage MANGE (10-15) timer afhængigt af din maskine.

 

Når du har eksporteret fra din SSD, kan du importere til din NLE (Non Linear Editor; fx. Premiere Pro, FCP X, DaVinci) og redigere som normalt.

 

Sideløbende med optagelser af 4K RAW, optager X5R .mov filer (H.264) til et mikro SD-kort som X3/X5. Du kan ikke optage RAW uden at der er isat et SD-kort. Vi har bemærket at der konsekvent mangler frames i RAW filerne i sammenligning med de samme .MOV filer, hvilket gør det svært at bruge .MOV filerne som proxies til redigering. MOV filerne optages, som på X5, med den triste 60 Mbps datarate hvilket gør dem svære at colorgrade fornuftigt med.

 

Fotos optages som DNG, JPG eller begge, på det samme mikro SD-kort som .MOV filerne og adskiller sig ikke fra X5 og kun fra X3 i størrelsen.

 

Overførsel i felten er langsomt og omstændigt

Overførsel i felten er langsomt og omstændigt

 

HARDWARE

4k RAW stiller forholdsvis høje krav til din maskine. Planlægger du at redigere på en laptop så skal du påregne kun at kunne benytte én af de nyeste og kraftigste maskiner. En 3-4 år gammel standard Windows maskine vil ikke kunne klare opgaven.

 

Som sædvanligt når det gælder redigering af 4K videomateriale, er der krav til en hurtig CPU (helst i7), kraftig GPU (gerne flere) og helst 32GB RAM. Har du ikke det, vil du formentlig enten skulle investere ekstra, eller kalkulere med rigtig meget frustrerende ventetid i redigeringsprocessen med deraf følgende risiko for dårligt humør.

 

Du kan naturligvis redigere proxies og lette opgaven, men så har du brug for ekstra tid til at genere dem og ekstra tid når du skal rendere den fulde 4K version igen til sidst.

 

Vi redigerer på en iMac 5K Retina med 32GB RAM, i7 CPU uden (store) problemer. Bruger du mange effekter (transitions, flares etc.) så er der selvfølgelig ekstra store krav til din GPU.

 

4K RAW materialer stiller krav til dit udstyr

4K RAW materialer stiller krav til dit udstyr

 

EKSTRA UDSTYR – EKSTRA UDGIFTER

X5R optagelser er naturligvis rettet mod professionelt brug men udgifterne med X5R stopper desværre ikke med køb af kameraet.

 

ND filtre er uundværlige for at stoppe lukketiden ned – Vi bruger Heliopan (46mm) som koster omkring kr. 500,- pr. stk. Du kan også vælge et variabelt ND-filter til kr. 800-1.000. Vi har ikke haft problemer med at de professionelle ND-filtre – som er tungere (19 gr) end det anbefalede (10 gr) har givet problemer med gimbalen. Men skyder du med et X5R har du nok ikke lyst til at spare på billigere (dårligere) ND-filtre.

Som nævnt ovenfor skal du – hvis du ikke allerede har det – også påregne at bruge en hurtig og kraftig maskine til 4K redigering.

 

Derudover finder du også meget hurtigt ud af, at du hurtigt løber tør for plads. Hvert minut af 4K optagelser fylder ca. 12GB og du jo også have en backup af alle dine filer. Det har naturligvis allerede, ikke? 10TB HDD er lige pludselig ikke særligt meget.

 

Ekstra udstyr til X5R bliver hurtigt nødvendigt

Ekstra udstyr (som fx. en ny case) til X5R bliver hurtigt nødvendigt

 

Desuden kan det være en fordel – men bestemt ikke nødvendigt – at redigere fra en SSD (helst RAID 0) som bruges som scratch-disk under redigeringen. Når projektet så er færdigt kan du lægge det over på en normal harddisk. Desværre er store SSD’ere stadigt dyre hvis de skal være i RAID 0 og fx. Thunderbolt 2. Bruger du en normal HDD kan den være en flaskehals i hastigheden på dit system.

 

Det kan også være en god ide – og ligefrem nødvendigt – at investere i en kraftig taske/kuffert især hvis du påregner at rejse med din Inspire/X5R. DJI’s standard taske kan bestemt ikke anbefales til flyrejser eller andre rejser hvor den kan risikere at blive udsat for stød/slag.

 

En ekstra SSD er nok ikke nødvendig for de fleste, men har du brug for at kunne optage mere en 35-40 min. af gangen, uden at kunne overføre først, så koster en ekstra SSD ca. kr. 10.000.

 

Så alt i alt er der nok at bruge sin penge – og tid – på hvis man begynder at gå ned af X5R-vejen.

 

KONKLUSION

DJI’s X5R 4K RAW er en udfordring at bruge, men resultatet kan være ekstremt imponerende og kombinationen af Inspire 1 + X5R er uden tvivl (trods alt) den billigeste, hurtigste og mest mobile flyvende platform der kan sikre professionelle optagelser der kan tilfredsstille selv den mest kritiske kunde. Kameraet kræver godt generelt kamerakendskab og færdigheder. Det stiller store krav til hardware, tager længere tid at redigere, men resultatet er helt sikkert det hele værd.

 

Her er et eksempel på X5R 4K RAW optagelser og hvad det kan levere:

https://vimeo.com/dronie/review/169268554/c526e9fad1

 

Har du spørgsmål til DJI’s X5R kamera eller andet du vil vide eller tilføje så lad os endelig høre fra dig herunder?