DJI OSMO – Kamera med gyro

OSMO? Håndholdt kamera med gyro? Der er ingen tvivl om at DJI er bedst kendt for deres Phantom droner, men det kinesiske firma har også succes indenfor filmindustrien med deres håndholdte Ronin gimbals og Inspire 1 droner med gyrostabilisering og optagelse af video i 4K. Den teknologi kommer nu ned på jorden til DJI OSMO, en håndholdt 3-akset gyrostabilisator (gimbal), der også kan optage video i 4K. Billedstabiliteten er langt bedre end hvad du kan lave med et håndholdt kamera som en smartphone.

 

OSMO er kompatibel med DJI’s Zenmuse X3 og X5 kameraer til Inspire 1. Dens kompakte størrelse gør den anvendelig som et énhånds betjent kamera og leverer skarpe, stabile billeder selv mens du er i fuld bevægelse.

 

Med DJI’s GO App kan du desuden indstille OSMO til at tage panoramabilleder og stabile selfies ligesom du kan justere alle kameraets indstillinger fra app’en.

 

Zenmuse X3 kameraet (sort) der kan købes med OSMO kan skyde video i 4K i 24/25 fps eller HD (1080p) i op til 60 fps. Derudover kan det optage fotos (16 MP) og tage HDR fotos. Derudover kan kameraet skyde i burst mode (3,5 eller 7 fotos), AEB (3 eller 5 fotos), Interval, Timelapse og Auto panorama og Selfie Panorama.

 

DJI OSMO kan også købes uden kamera så du kan montere dit eget Zenmuse X3 eller X5 kamera.

 

Se introduktionen af OSMO her:

 

Vores test af DJI OSMO viser at den er overraskende lille og selvom det er lavet i plast, har det et godt greb med tekstur og ligger ergonomisk rigtig godt i hånden. For at starte OSMO skal du låse de tre akser hvilket bekræftes med at lille bip. Derefter er kameraet klar til at optage på det medfølgende SD kort (16 GB, kan udvides til 64 GB). På venstre side monteres en smartphone holder der kan foldes ud hvorefter den understøtter mange forskellige størrelser, herunder iPad Mini. Rækkeviden skulle være ca. 25 m så OSMO kan monteres udenpå en bil og betjenes fra passagersædet.

 

Håndtaget er foreløbigt kun bygget til højrehånd, men det er meget intuitivt og kan formentlig let betjenes af venstrehåndede brugere.

 

DJI OSMO, kamera, gyro

 

Med den tilhørende GO app kan kameraet forbindes til din telefon/tablet via Wi-Fi og streame alle informationer, indstillinger og live video. OSMO har indbygget mikrofon, men den kan ikke anbefales at bruge da den opfanger motorstøj fra gimbalen. For at få bedre lyd kan du dog tilslutte din egen mikrofon i et minijack i håndtaget.

DJI OSMO, kamera, gyro

 

Brug af OSMO har giver indtryk af et godt gennemtænkt produkt. Den meget lette gimbal optager utroligt stabile videoer og giver næsten indtryk af at du filmer fra en drone. Det virker oplagt at mikse optagelser fra drone og OSMO sammen da billederne har samme stabilitet. OSMO har indbygget genopladeligt batteri der leverer ca. 1 times batterilevetid, så påregn at købe ekstrabatterier hvis du vil have den med ud på tur eller rejse rundt med den.

 

Med et dobbelttryk på en knap på bagsiden skifter kameraet mellem to funktioner: enten vil det følge dine bevægelser og stabilisere videooptagelsen, eller den vil låse sin position for at fokusere på et objekt. Så er du typen der optager video af dig selv, fx. mens du går rundt blandt mange mennesker, eller til at optage stabile skud på steder med meget begrænset plads (fx. i en bil) er OSMO en perfekt. DJI tilbyder også en del ekstraudstyr der kan udvide dens muligheder såsom en tripod, mounts og en forlængerstang (selfie-stick) og greb til at montere den på en cykel. Med OSMO og dens lange række af tilbehør, virker det som om DJI er på vej ind på GoPro’s område for actionvideo, men det er måske et modtræk til GoPro’s annoncering af, at de nu også vil bygge en drone.

 

Det kan ihvertfald konstateres, at DJI med OSMO har et meget lovende produkt som kan levere fantastiske optagelser for både amatører og professionelle. Nogen erstatning for Ronin M bliver det naturligvis aldrig, men det vil helt sikkert kunne komme til sin rette i visse situationer.

 

Forskellen på det oprindelige X3 (hvidt) og det X3 (sort) der kan købes med OSMO, er blandt andet at det sorte har et tættere fokus punkt, ca. 1 m fremme, mens det hvide kamera har et fokuspunkt der ligger omkring 3,5 m fremme hvilket naturligvis er en fordel ved indendørs optagelser. Begge kameraer har et Field-of-View (FOV) på 94 gr (svarer til 20 mm) og samme 1/2.3″ sensor.

Prisen for OSMO med X3 kamera (sort) bliver omkring Kr. 5.699,-  og Kr. 2.399,- uden kamera.

 

Konklusion:

+

  • god kvalitet og et godt håndgreb med intuitiv betjening
  • forholdsvis let (gimbal 201 gr, X3 kamera 221 gr)
  • rigtig god billedstabilisering
  • livestream af video til smartphone
  • GO app’en giver let adgang til justering af alle indstillinger
  • kompatibel med DJI’s Zenmuse X3 og X5 kameraer
  • mulighed for tilslutning af ekstern mikrofon

 

  • ikke billig
  • dårlig lyd i den indbyggede mikrofon
  • kort batterilevetid

 

 

Har du købt en OSMO og har du erfaringer du vil dele, eller har du overvejet at købe men har spørgsmål så lad os høre fra dig herunder.