DJI’s Inspire 1 eller Phantom 3?

Hvorfor købe en Inspire 1 når du kan købe en Phantom 3 til under halvdelen af prisen?

 

Da DJI lancerede deres Inspire 1 i november 2014 var den et stort skridt fremad i forhold til hvad der ellers var på markedet. Muligheden for at streame live video i HD til din smartphone på 1-2 km afstand, mens du optager i 4K var (og er stadig) noget som ingen andre på markedet kan tilbyde som et fuldt integreret ready-to-fly produkt.

 

Men nu er der kommet en ny spiller på banen: DJI’s Phantom 3. Med mulighed for livestreaming af HD video, og videooptagelse i 4K til en pris langt under Inspire 1 må Phantom 3 siges at være en interessant udfordrer.

 

Når man blot sammenligner priserne på de to er det svært at se nogle grunde til at vælge Inspire 1 fremfor Phantom 3 som man kan købe to af til samme pris.

 

Så hvad gør Inspire 1 pengene værd? Læs hvilke åbenlyse (og mindre åbenlyse) grunde der  kan være for at vælge den ene fremfor den anden:

 

Phantom 3 fåes i to versioner: Professional (kr. 11.995) og Advanced (kr. 9.695) hvor den største forskel er, at Professional optager i 4K, mens Advanced kun optager i 1080 (Inspire 1 koster til sammenligning kr. 25.095,-).

I denne artikel fokuserer vi udelukkende på Phantom 3 Professional udgaven. Artiklen her er heller ikke tænkt som en direkte sammenligning af specifikationer men dem kender du nok i forevejen.

 

To-mands betjening

Det at du kan flyve en Inspire 1, mens en hjælper betjener kameraet, er efter vores opfattelse klart den største forskel mellem Inspire 1 og Phantom 3. Selv med kun én operatør, et det rart at kunne låse kameraet i én position, vel vidende at det ikke flytter sig. Det er også rart hvis man er mest tryg ved at flyve forlæns, men vil filme ud til siden, eller måske endda bagud.

 

To-mands betjening er også sjovere end at flyve alene, men det kan naturligvis have sine ulemper. Et af problemerne du ikke skal bekymre dig over med Phantom 3, er hvem der skal bestemme hvordan der filmes. Der er kun én til at bestemme. Med Inspire 1 kan det være svært at koordinere flyvningen med videooptagelsen hvis du ikke på forhånd laver en klar aftale om hvordan det skal koordineres. Det er normalt ikke noget problem, men det kræver at man bruger tid på det inden man letter.

 

DJI's Inspire 1 - kameraet optager i 4K

DJI’s Inspire 1 – kameraet optager i 4K

 

 

Aftageligt kamera

Selvom Inspire 1 og Phantom 3 har samme kamerasensor og objektiv, er der én stor forskel på de to: kameraet på Inspire 1 kan afmonteres! Det er faktisk oplagt at udskifte det, og vores kontakter hos DJI har da også bekræftet at man allerede arbejder på et forbedret kamera, men kunne desværre ikke oplyse yderligere detaljer og specifikation eller lanceringsdato.

 

Derudover er det én ting at optage luftvideoer, men når man samtidig kan afmontere kameraet af Inspire 1, og montere det på en håndholdt gimbal (lanceres indenfor få måneder), åbner det op for muligheder indenfor videooptagelser der ikke tidligere har været muligt.

 

Selvom det heller ikke er brugbart i skrivende stund – da DJI’s sammenkobling endnu ikke kan købes – betyder det ikke, at man ikke skal tage højde for at der også på sigt kan monteres andet udstyr her.

 

Inspire 1's kamera kan tages af og monteres på håndholdt gimbal

Inspire 1’s kamera kan tages af og monteres på håndholdt gimbal

 

 

Flyveegenskaber

Den nye Phantom 3 flyver sikkert fantastisk – vi venter stadig på at teste den – og du kan nok ikke mærke den store forskel mellem Inspire 1 og Phantom 3 når du bare holder dem i hover position. Med det nye motordesign og optiske sensorer på undersiden er det uden tvivl den letteste drone at flyve i Phantom-serien.

 

Inspire 1 er ligeså let at flyve, men den er større og kan derfor lave mere skade. Med meget større motorer, propeller og 6-cellet batteri, er Inspire 1 meget hurtig, bevægelig, stabil og kan håndtere selv kraftig vind uden at det går ud over videokvaliteten.

 

Og hvad med orienteringslysene? Phantom 3 er ret let at se i mørke, men om dagen kan det være ret svært at holde Line-of-Sight med lysenes placering og størrelse. På Inspire 1 er lysene meget større og vender udad istedet for nedad som på Phantom 3.

 

Inspire 1 er en sand fornøjelse af flyve og man føler aldrig på noget tidspunkt den usikkerhed og ustabilitet som man kan opleve med de mindre Phantom droner. Der er en verden til forskel på at flyve de to serier, men det afspejler sig så også i prisen.

 

Landingstellet

Du tror måske, at det at Inspire 1 kan hæve landingstellet kun har til formål at kameraet kan filme 360 grader rundt uden at få benene med i billedet? Men det har faktisk flere andre fordele.

 

Propeller i billedet har altid været et problem for Phantom droner og for luftvideo generelt, især når man bruger et GoPro. Man skal hele tiden huske at kompensere for det ved at flyve langsomt, flyve baglæns eller indstille GoPro til Medium i stedet for Wide format. Eller man har måtte være nødsaget til at beskære sine videoer bagefter med det tab af pixels det nu indebærer.

 

Men når du hæver landingstellet slipper du for alt det. Når du er i hover eller flyver baglæns kan du endda filme opad (op til 30 grader) uden at få propellerne med! Det giver virkelig mulighed for at optage på en ny måde og kan tilføje dine videoer noget helt specielt. Se et eksempel på det (00:45 inde i videoen) her . At skulle beskære propeller ud bagefter er let, men det kan være rigtigt irriterende at have et klip i en anden størrelse end resten, og den eneste måde at omgå det er ved at skalere det med en mindre opløsning til følge.

 

Et mere professionelt look med Inspire 1

Appearances matter“. Der er noget rigtigt i, at det gælder om at udstråle professionalisme og at man har styr på det man laver. Hvis du får betaling for at flyve, så er det helt sikkert en faktor. I den sammenhæng ligner Phantom serien nok mere et stykke legetøj.

Når vi flyver med vores Phantom’s vil folk ofte ignorere én, men når man kommer med en taske med en Inspire 1 og pakker den ud, stopper folk altid lige op og kigger nøje med i hvad man laver. Når man flyver kommer der næsten altid folk over og stiller spørgsmål og er meget interesseret.

Phantom 3 Remote Controller - Ingen HDMI

Phantom 3 Remote Controller – Ingen HDMI

 

 

Ingen HDMI 

Som du kan se er der ingen HDMI stik i Phantom 3’s remote. Det betyder også, at du ikke kan optage dit live feed, du kan ikke bruge en special monitor til dage med kraftig sol, tilslutte til et TV og du kan ikke forbinde til en live udsendelse. De fleste har formentlig ikke brug for disse muligheder, og Phantom 3 er da sikkert også skabt til den gennemsnitlige forbruger. Men for mange professionelle er HDMI et must. Phantom 3 kan dog livestreame til YouTube via dens app, og DJI har bekræftet at den funktionalitet også kommer til Inspire 1 med en opdatering.

 

Konklusion

Phantom 3 er helt sikkert en god drone og uden tvivl det bedste køb i Phantom-serien. Inspire 1 er ligeledes en fantastisk drone selvom nogle ville sige at den er for dyr når man tager dens specifikationer i betragtning, men som du kan se af ovenstående så er fortæller specifikationer ikke hele historien.

 

Hvad du skal købe? Det er helt sikkert en afvejning af hvad du forventer at bruge den til. Er det til træning, leg, hobby og sjov og mindre opgaver så er Phantom 3 det sikre valg. Er det med henblik på mere professionelt brug – og har du budgettet til det – så Inspire 1.

 

Du kan se DJI fortælle mere om forskellene mellem Inspire 1 og Phantom 3 fra NAB messen i Las Vegas i dag her:

 

 

Har du kommentarer til forskellene på de to droner eller har du allerede taget din beslutning om hvad du vil så lad os høre fra dig i kommentarerne herunder.