Kulfiber propeller Vs. Plastik. Hvad er bedst?

I denne artikel vil vi vil fokusere på hvilken type materiale der er bedst, på priser og hvordan de kan påvirke din drones flyveegenskaber. Gode propeller kan forbedre din drones manøvreegenskaber, forlænge flyvetiden, forbedre kvaliteten af din video og mange andre ting.

 

Men er kulfiber propeller nu også bedre end plastik propeller?

 

Når du vælge propeller til din drone, skal du ikke kun overveje propellens størrelse og pitch, men også hvilket materiale de er lavet af: kulfiber, plastik, forstærket glasfiber, træ etc. Kulfiber propeller koster let det dobbelte af standard plastik propeller, og de bliver markedsført med at de har en bedre ydeevne end de billige plastik udgaver. Men er det også tilfældet? Hvad er fordelene og ulemperne ved kulfiber propellerne?

 

Her er hvad vores tests viser:

 

Kulfiber propeller – Fordel og Ulemper

Fordele

  • Kulfiber propeller skaber færre vibrationer grundet deres stivhed – og de larmer mindre
  • Der er mindre “jello” i videooptagelser
  • De vejer mindre og er betydeligt stærkere end plastik når du styrter – men kan stadig godt gå i stykker
  • De yder godt ved høje omdrejninger er derfor velegnet til motorer med høj KV tal (motor velocity)
  • Letvægts propeller er lig med mindre inerti, og dermed hurtigere skift i motorhastighed hvilket giver en mere responsiv kontrol

 

Ulemper

  • Dyre – koster nemt det dobbelte af standard plastik propeller
  • Kulfiber propeller har en anelse kortere flyvetid end plastik udgaven med samme størrelse/pitch
  • Mindre opdrift end plastik propeller
  • Da de er stive og svære at knække ved styrt, vil motoren modtage mere af energien (større skade) ved kollision

 

Tests med forskellige typer propeller

Der er lavet mange tests af hvor gode kulfiber propeller er sammenlignet med plastik. Folk vender ofte tilbage med to forskellige versioner. Nogle siger at kulfiber propellerne er bedre (som fx. her), mens andre siger at der ikke er synderlig forskel. Begge holdninger kan være rigtige, for de specifikke situationer, og med netop de modeller/mærker af propeller de har testet mod hinanden. Men det er ikke helt retfærdigt entydigt at konkludere at “kulfiber propeller altid er bedre en plastik propeller” eller “kulfiber propeller aldrig er pengene værd” baseret på tests med to sæt af propeller der er købt tilfældigt på nettet. For entydigt at skulle konkludere om den ene er bedre end den anden vil det kræve meget mere omfattende tests over længere perioder end vi har kastet os ud i.

 

Derudover skal propellerne balanceres nøje inden testflyvning, da det ellers ikke vil give mening. Man kan også bemærke, at flere af de tests man ser bruger en smartphone til at måle vibrationerne hvilket heller ikke ligefrem er en nøjagtig metode (udover at den også mangler evnen til at måle vibrationer i visse frekvensområder).

 

Træpropeller

Vi har ikke selv testet træpropeller på vores droner. De er heller ikke populære blandt droner da de er både dyre og tunge.

De vil nok kunne fungere godt for FPV luftfotografering med større og stærkere multirotorer, men er nok ikke så velegnet til aerobatik/stunt flyvning grundet deres øgede rotations momentum pga. vægten som gør dem mindre responsive overfor ændringer i motorhastighed.

 

Kulfiber propeller fra T-Motor på Inspire 1 drone

Kulfiber propeller fra T-Motor på Inspire 1 drone

 

 

Konklusion

Vores erfaring er, at kulfiber (CF) propeller er bedre, men der findes rigtig mange billige udgaver som ikke har været testet korrekt og som måske gør mere skade end gavn. Det er bestemt værd at overveje at bruge kulfiber propeller, men vær forsigtig når du handler og køb kun fra anerkendte sælgere og producenter (T-Motors og XOAR).

 

Sjovt nok, er kulfiber propeller faktisk lavet af plastik baseret materialer der imprægneres med kulfiber og plastik er også kulfiber baseret. Vi vil helt klart anbefale at prøve kulfiber propeller hvis budgettet tillader det. Det vil måske forbedre din flyveoplevelse, men må også samtidig tilføje at det ikke er en “essentiel” opgradering. Hvis du er begynder og er ved at lære at flyve, er plastik propeller mere end gode nok, da du nok skal påregne at crashe nogle gange og ødelægge nogle propeller alligevel.

 

Har du selv prøvet forskellen, og måske endda testet forskellige typer så lad os høre fra dig herunder.